Karakteristik Gel Sariawan Ekstrak Daun Sirih Hitam sebagai Antimikroba dengan Variasi Konsentrasi Carbopol
DOI:
https://doi.org/10.30872/mpc.v11i.226Keywords:
Antimicrobial, Betel Black, Candida albicans Gel, Streptoccus sanguinisAbstract
Betel plant is a terna plant that can be used as an antifungal, antimicrobial and antioxidant. Black betel leaf is proven to contain secondary metabolites of alkaloids, carotenoids, phenolic compounds, flavanoids, saponins, tannins, steroids, and triterpenoids. Gel preparations are used aimed at prolonging the contact time of the preparation with the target location, extending the absorption time and increasing the therapeutic effect. This study aims to determine the characteristics of gel extract of black betel leaf. Black betel leaf extract was obtained by macerating with 70% ethanol into an oral gel preparation as an antimicrobial with carbopol concentration variations. The results of antimicrobial test showed that 5% concentration of black betel leaf extract could increase the growth of Streptoccus sanguinis with inhibition zone diameter 6.261 ± 1.425mm and Candida albicans with inhibition zone diameter 5.152 ± 0.952mm. Black betel leaf extract gel formula F3 with 1.5% carbopol concentration is the best formula that has greenish black, betel and mint flavored, and has a thick and homogeneous shape. It has a viscosity of 2.266 Pa.s, has a pH of 5.37 and spread power 4.37cm.
References
Afni, Nur Nasrah Said, Yuliet.2015.Uji Aktivitas Antibakteri Pasta Gigi Ekstrak Biji Pinang (Areca catechu L.) Terhadap Streptococcus mutans danStaphylococcus aureus. Galenika Journal of Pharmacy Vol. 1 (1) : 48-58
Amtha, R., Marcia, M., & Aninda, A. I. 2018. Plester sariawan efektif dalam mempercepat penyembuhan stomatitis aftosa rekuren dan ulkus traumatikus. Majalah Kedokteran Gigi Indonesia, 3(2), 69.
Apriasari, M. L., & Tuti, H. 2010. Stomatitis aftosa rekuren oleh karena anemia. Journal of Dentomaxillofacial Science, 9(1), 39.
Badan Penelitian dan PengembanganKesehatan Departemen Keseharan RI Laporan Hasil Riset Kesehatan Dasar (RIKESDAS) Nasional, 2013 Jakarta:111-3
Dawes, Colin. 2003. What Is the Critical pH and Why Does a Tooth Dissolve in Acid., Vol. 69, No. 11
Erwanto et al., 2012. Pengaruh Jus Daun Sirih (Piper Betle Linn.) Sebagai Bahan Pracuring Dan
Karakteristik Gel Sariawan Ekstrak Daun Sirih Hitam sebagai Antimikroba dengan Variasi Konsentrasi Carbopol. Lama Penyimpanan Terhadap Komposisi Kimia Dan Angka Peroksida Dendeng Ayam Petelur. Fakultas Pertanian. Prodi Peternakan, Universitas Musamus. Merauke
Febriana, et al., 2015. Ibrahim Laboratorium Penelitian Dan Pengembangan Farmaka Tropis Fakultas Farmasi Universitas Mulawarman, Samarinda, Kalimantan Timur
Garg, A.D. Aggarwal, Garg, S., and A.K.Sigla. 2002. Spreading Of Semisolid Formulation: An Update, Pharmaceutical Technology
Geo F, Janet S & Stephen A. Medical Microbiology. 2004. New York: Mc Graw Hill; 645-7.
Komariah, dan Sjam, R. 2012. Kolonisasi Candida dalam Rongga Mulut. Majalah Kedokteran FK UKI, Vol 28, No.1. Departemen Parasitologi FK UI.
Lemmens RHMJ dan Wulijarni N Soejipto. 1999.Sumber Daya Nabati Asia Tenggara, No. 3, Tumbuh-tumbuhan Penghasil Pewarna dan Tanin. PT. Balai Pustaka: Jakarta.
Lidia et al., 2018. Formulasi Gel Ekstrak Buah Tomat Dan Benzofenon Serta Uji Nilai Spf. Jurnal Penelitian Farmasi Indonesia 6(2),Issn 2302-187
Mappa, T., Edi, J, H & Kojong, M. 2013. Formulasi Gel Ekstrak Daun Sasaladahan (Pperomia pellucida L.) dan Uji Efektivitasnya Terhadap Luka Bakar Pada Kelinci. Jurnal Ilmiah Farmasi. 2(20), 49-56
Mutmainah et al., 2014. Pengaruh Perbedaan Konsentrasi Ekstrak Etanol Kulit Buah Manggis (Garcinia Mangostana L.) Terhadap Karakteristik Fisik Sediaan Gel. Sekolah Tinggi Ilmu Farmasi “Yayasan Pharmasi” Semarang
Pertiwi, et al., 2016. Sariawan Dari Ekstrak Daun Saga (Abrus Precatorius Linn.) Terhadap Bakteri Staphylococcus Aureus. Jurnal Ilmiah Manuntung, 2(2), 239-247
Prasetya, Fajar. 2013. Karakteristik dan Stabilitas Sediaan Gel Mulut Berbahan AktifEkstrak Daun Sirih Hitam Berbasis Hydroxy Ethyl Cellulose (HEC). J.Trop.Pharm Cherm Vol 2.No.2.
Susi, Bachtiar H, Azmi. 2012. Hubungan Status Sosial Ekonomi Orang Tuadengan Karies Pada Gigi Sulung Anak Umur 4 Dan 5 Tahun. Majalah Kedokteran
Saraung,Veronika et al., 2018. Pengaruh Variasi Babis Karbopol Dan Hpmc Pada Formulasi Gel Ekstrak Etanol Daun Tapak Kuda (Ipomoea Pes-Caprae (L.) R. Br. Dan Uji Aktivitas Antibakteri Terhadap Staphylococcus Aureus. Pharmacon Jurnal Ilmiah Farmasi-Unsrat Vol. 7 No. 3
Sulistiani, A., & Hernawati,S. 2017. Prevalensi dan Distribusi Penderita Stomatitis Aftosa Rekuren ( SAR ) di Klinik Penyakit Mulut RSGM FKG Universitas Jember pada Tahun 2014. E-Jurnal Pustaka Kesehatan , Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Jember, 5(1), 169–176.
Tambunan, Suryani dan Teuku Nanda Saifullah Sulaiman. 2018. Formulasi Gel Minyak Atsiri Sereh dengan Basis HPMC dan Karbopol. Majalah Farmaseutik Vol. 14 No. 2 : 87-95
Tyasrini E, Winata T, Susantina. 2006. Hubungan antara sifat dan metabolit Candida sp. dengan patogenesis kandidiasis.
Yendriwati H. 2008. Efek antibakteri sediaan daun sirih (piper betle l),obat kumur minyak essensial dan povidone iodine 1% terhadap Streptococcus mutans.Dentika Dental Jurnal: 13(2),p 145-8.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Karmila Puspita Sari, Jaka Fadraersada, Fajar Prasetya (Author)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.